Wednesday, April 15, 2009

Mashed Potato n Coleslow

5 kg kentang (Kupas kulit) dan potong setara
250gm butter (thaw)
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitamserbuk lada sulah

1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz.
Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan butter dalam kentang dan leyek .
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. Susu akan buat mashed potatoes lebih fluffy dan lemak.

Gravy
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter (kalau tak ada boleh aje gunakan minyak masak biasa)
3 sudu tepung (tepung jagung yang terbaik)
2 cube ayam
lada hitam/sulah
2 cawan air

1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata . Kalau tak rata pun biar aje la.
4. Pecahkan cube ayam dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air. Kalau terlalu cair. Masukkan sesudu mashed potatoes di atas.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.
7. Memang lebih berperasa daripada mash potatoes tu. Kalau masin tak kisah sangat.

Coleslow

Separuh Kobis saiz sederhana (Ricik halus, Sagat menggunakan sagat pisau, atau msukkan dalam food processor)
Sebatang karot ( potong sekecil yang mungkin.)
secawan susu segar
3 sudu gula
se cubit garam serbuk lada hitam ( secukup rasa )
celery seed (optional)
250 ml mayonaise

cara-cara

1. Campurkan kobis dan karot dalam satu bowl yang besar.
Masukkan mayonaise. Gaul rata.
2. Masukkan susu, gula, garam dan serbuk lada hitam dan
3 cubit celery seed.
3. Kacau rata. Kalau suka yang kurang manis, kurangkan gula dan rasa sampai dia terasa seperti coleslow. (ahahaha)
4. Sejukkan sebelum hidang.
5. Kalau tak suka karot. Boleh gantikan dengan kobis merah.

No comments: